Viden om

Alt slutter en skønne dag. Men det har vi ikke lyst til at tænke på – og slet ikke i forhold til vores nære relationer. En tantrisk holdning til parforholdet vil dog også give en tantrisk holdning til afslutningen på det. For i tantra anser vi det som en naturlig del af et forhold i proces, at det slutter en dag. Afslutningen er blot en konsekvens af, at der er sat noget i gang. Har du sagt A, må du også sige B – forholde dig til, at det, der er begyndt, slutter en dag.

Vi har faktisk generelt ikke lyst til at forholde os til afslutninger, ophør eller død for den sags skyld.

 

I den almindelige opfattelse af et godt forhold ligger der, at forholdet bare bliver ved på ubestemt tid, og helst helt til en af partnerne dør. Hvis talen endelig falder på afslutning, er det som regel ikke på en god måde. Så er der noget negativt på færde som opgivelse, svigt eller vrede. Vi vil ikke forholde os nøgternt eller konstruktivt til, at relationer slutter. Hvis vi forholder os til afslutning, er det således modvilligt, når det ikke kan være anderledes.

Det er dejligt at være sammen i lang tid og yndigt at følges ad, og vi har slet ikke lyst til at tænke på, at gode relationer kan slutte en dag.

Hvad der starter, det slutter

Tantra mener dog noget helt andet: Har du sat noget igang, må du forholde dig til, at det slutter. Har du sagt A, må du også sige B. Set med tantriske øjne kan man ikke forestille sig, at et forhold ikke slutter. Vi går derimod ud fra, at forhold slutter en dag, ofte før en af partnerne dør. Afslutning er en del af processen.

Hvis du og helst også din partner forholder jer tilstrækkeligt til afslutning, kan det endda gøre forholdet endnu bedre, mens det står på. Og give bedre mulighed for at få noget ud af hinanden, efter at I ikke er sammen mere.

I visse tilfælde i den almindelige forståelse kan afslutning dog være en positiv begivenhed i form af, at noget andet og bedre dukker op. Men her er det ofte kun den ene part, der synes, det er positivt.

Jamen hov! Vi har børn sammen, hvad nu hvis vores proces slutter, før de flytter hjemmefra?

.

At arbejde med afslutning er både logisk og befriende. Men det er samtidig noget af det sværeste i tantra, fordi det er svært at vide, hvornår det er, og fordi det er svært at gøre.

Fordele ved at arbejde med afslutning

Der er højst sandsynligt kun fordele ved at arbejde med forholdets afslutning, uanset hvornår og hvorfor man vælger det. Vi kan i hvert fald ikke komme i tanker om reelle ulemper:

1 Forholdet bliver mere realistisk
At insistere på at leve lykkeligt sammen til døden indtræffer er at leve på en illusion. Forholdet puttes ind i en sød drøm, som får alvorlige vanskeligheder, når virkeligheden en dag banker på døren f.eks. i form af hårde konflikter eller sygdom. Men hvis man ved, at forholdet en dag slutter, gør man sig mere umage med at yde den nødvendige arbejdsindsats undervejs.
2 Forholdet kan blive mere langtidsholdbart
Hvis man absolut skal blive sammen, lægges der et tungt åg over relationen: Vanskeligheder, kriser og negative emotioner bliver en trussel ikke kun mod forholdet, men også mod en overordnet forestilling om det gode parforhold. Når det åg løftes væk, kommer der mere frihed, fleksibilitet og flere ressourcer til at stå igennem udfordringer, der ellers kunne knække forholdet tidligere.
Det er et paradoks: at tage afslutningen ind i forholdet kan forlænge forholdets levetid.
3 Man udnytter tiden bedre sammen
Hvis man gør sig klart, at forholdet kan ophøre i morgen, vil man huske at sætte pris på de ting, man får idag, fx nærhed, sjov, tryghed og sex. Så falmer de ellers enormt irriterende ting, der sædvanligvis stjæler billedet og står i vejen.
4 Afslutning bliver selvsagt nemmere
Når afslutningen ikke er et tabu og et skrækkeligt chok den dag, den kommer, vil det være lettere at tage imod den. Der vil selvfølgelig ofte være et savn og salte tårer, men den naturlige reaktion belastes ikke af unødvendige, overdrevne emotionelle udskejelser. Og afslutningen opleves mere som noget, man selv har valgt.
5 Efter afslutningen kan relationen fortsætte som et nært venskab
Når forholdet afsluttes på en god måde, når trådene samles op, og der bliver ryddet op i emotionelle reaktioner, står man tilbage med en værdifuld gave: en person, som man har været meget tæt på, og som kender én på et dybt plan. Her er grobund for et godt og nært venskab.

Hvorfor i det hele taget gå fra hinanden?
.

Hvordan kan man arbejde med afslutning?

Vi kan se i hvert fald fire måder at arbejde med den på: energimæssigt, emotionelt, holdningsmæssigt og seksuelt.
Generelt handler det om afklaring, accept og at give slip i et eller flere af de aspekter.

Energimæssigt:
Når vi lever tæt sammen, kommer vi let til at flyde sammen på et energimæssigt plan. De to energisystemer filtres ind i hinanden, og så kan jeg fx komme til at udtrykke min partners vrede. Eller vi har nogle dårlige mønstre, hvor du roder, og jeg råber op. Med tiden bliver det til en fælles vred klump, og hvad er egentlig mit og dit her? Så bliver det svært at skilles. Man kan træne sit energisystem til at være sammen og adskilt på samme tid med den klassiske ottetals øvelse, hvor man forbinder sig med den anden i et vandret liggende ottetal og dermed på samme tid er i sit ‘eget rum’ og sammen med den anden.

Det tantriske ottetal

En generel øget bevidsthed omkring energisystem læs her

For singler er der også afslutninger at arbejde med. Det er i hvert fald værd at kigge efter, om tidligere forhold egentlig er blevet afsluttet ordenligt.

Emotionelt:
En rigtig god måde at arbejde med adskillelse er at tale om det og øve sig i at se emotionelt neutralt på det. I en snak om “Hvordan slutter vores forhold?”, “Hvornår skal vi videre?” kan der dukke vrede, ked-af-det-hed og frygt op. Ked-af-det-hed over at skulle miste og frygt for at komme til at stå i en ringere situation. Arbejdet handler så om at rumme, acceptere og slippe. For emotioner går over. Og herved kan det blive nemmere, når den rigtige afslutning kommer.

Holdningsmæssigt:
Vi tænker ikke ret meget på afslutning, har ikke lært så meget om det, og der er en kulturel opfattelse af, at det er noget negativt. Derfor vil vi ofte have tanker og holdninger, der står i vejen, og som skal bearbejdes, når et forhold skal afsluttes. Man kan arbejde med det gennem mantraer, samtaler med gode spirituelle venner, plus-minus-lister og andre skemaer samt selvudfordring: “Hvad er det værste, der kan ske?” Måske provokere sig selv ved at forestille sig livet uden hinanden, aldrig at være sammen igen, dyrke sex igen – eller forestille sig, at den anden tilhører en tredje.

I det daglige tantraarbejde er der mange små afslutninger. Det kan være, hvis den ene part tager hjem igen efter et tantramøde, det kan være en samtale, der skal slutte, eller det kan være en god eller dårlig energi imellem personerne, der skal stoppes

Seksuelt:
Ligesom andre svære emner kan tages ind i den seksuelle energi og bearbejdes der, kan afslutning også. Seksualitet opfattes normalt som et frirum for de to elskende, hvor de forsøger at bekræfte hinanden i, at de har det godt sammen. Der er ind i mellem meget romantik, der skal udleves i seksualiteten. Her kan det give et løft til seksualiteten i stedet at arbejde med, at den slutter en dag. Hvordan vil vi dyrke sex, hvis det var sidste gang? Hvordan føles det seksuelt, hvis man forestiller sig, at det ALDRIG stopper? Hvordan vil seksualiteten være, hvis dette var vores allerførste samleje?

Det lyder fint alt det her, men hvordan arbejder jeg med det helt konkret?

Prøv vores “Gode mantraer til afslutning”

En øvelse i at finde ud af om du har noget i klemme

Brug denne tjekliste til at få afsluttet rigtigt

Har man sagt A, må man også sige B!
Tagget på: